Central Park är antagligen en av världens mest kända parker och oerhört populär bland invånarna i New York. Ett besök till parken kan också vara att rekommendera till tillfälliga besökare och turister då det ger dig en möjlighet att komma bort från det annars relativt hektiska livet på Manhattan. lägger till text

Central Park är hela 3,4 kvadratkilometer och sträcker sig från 59e gatan till 109e gatan och bostäderna och hotellen längs med Central Park är några av de dyraste i världen.

Central Parks historia

Central Park Manhattan New YorkCentral Park invigdes redan 1857 men redan 1858, vann Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux en designtävling för att förbättra och utöka parken. Ombyggnaden började samma år och fortsatte under det amerikanska inbördeskriget för att stå färdig 1873.

Efter att Central Park färdigställts gled parken snabbt ner i förfall och underhållet minskades successivt och det gjordes knappt några insatser till att ersätta döda träd, buskar och växter eller den slitna gräsmattan. Myndigheterna gjorde också väldigt lite för att förhindra skadegörelse och nedskräpning av parken.

Parkens förfall kom att stoppas när Fiorello La Guardia valdes till borgmästare i New York 1934 och tillsatte betydligt mer resurser för att rusta upp parken. Gräsmattor och blommor återplanterades, döda träd och buskar byttes ut och broar repareras.

Efter denna upprustning har Central Park varit väl underhållen och är med sina nästa 40 miljoner besökare per år den mest besökta parken i USA.

Aktiviteter i Central Park

För många räcker det med att lugnt promenera i Central Park för att få lite avkoppling. Det finns dock mängder med andra möjliga aktiviteter. Dagligen passar exempelvis tusental löpare på att ta sig ut på en joggingrunda i Central Park och det går även utmärkt att åka inlines eller cykla. Det går faktiskt även att ägna sig åt bergsklättring i Central Park. I parken finns även ett Zoo och flera mindre restauranger och caféer.

Så om du känner att du vill komma bort från trafiken och hetsen på Manhattan kan du alltid ta dig till Central Park.

Se även

High Line Park
Billiga hotell New York
Hotell Manhattan