Få städer är så omtalade, omsjungna och skildrade på filmduken som New York. Från staden kommer flera av världens största musiker, flertalet stora författare och – inte minst – skådespelare och regissörer. Därtill väljer regissörer från hela världen att ha New York som inspelningsplats. I den här artikeln kan du läsa mer om filmer som utspelar sig i den mytomspunna staden.

1.     Ensam hemma – Vilsen i New York

En klassiker som få har undgått att se. Filmen har flera uppföljare men den andra, Vilsen i New York, är en av de mer kända. Regissören Chris Columbus är född i Pennsylvania, men som nämnt i inledningen är New York en populär plats att skildra i film. 1992, den 20:e november, hade filmen biopremiär i USA. Lite senare samma år, på juldagen, var det dags för Sverigepremiär.

Att filmen har fått sådant genomslag under juletid är inte konstigt med tanke på handlingen. 10-årige Kevin är missnöjd med att familjen valde att åka till soliga delstaten Florida för att fira jul. När de har bråttom till flygplatsen märker de inte att Kevin hamnat på ett flygplan mot New York, medan de själva landar i Florida utan att ha tänkt på att Kevin inte var med dem.

2.     You’ve got Mail

Succéfilmerna som Tom Hanks har varit med i är många – You’ve got Mail är ett exempel. Filmen är inspelad på många olika platser i staden och den som är turist, och som också uppskattar filmen, kan ta en heldag i staden för att besöka samma ställen som de två huvudkaraktärerna i filmen. Till exempel kan man först gå på 91st Street Garden och därefter äta på Cafe Lalo, för att sedan handla på The Shop Around the Corner.

För den som inte känner till filmen är det en romantisk komedi med Tom Hanks och Meg Ryan i huvudrollerna. Historien handlar i stort om hur de skickar mail till varandra, anonymt, och fattar tycke för varandra.

3.     Manhattan

New York-födde regissören Woody Allen är en av stadens mest välkända personer. Förutom att regissera film har han även varit aktiv musiker, skådespelare och komiker. Många av hans filmer är inspelade just i New York, inte sällan kring områdena i Bronx där han föddes.

Manhattan är ett av hans mer kända verk. Precis som You’ve got Mail är det en romantisk film med komiska inslag. Filmen handlar om en TV-författare och hans kärleksliv – som inte alltid går som en dans på rosor.