Fyra kända personer från New York

New York är en av världens största städer. Därtill är det en av de mest omsjungna, välbesökta och omskrivna platserna i världen. Således är det inget konstigt att New York har fostrat många välkända personligheter. Detta inte bara inom film och musik, utan även inom idrott och politik.

Men mest kända är trots allt just kanske kulturpersonligheterna. Här märks musiker som Alicia Keys och Kiss samt skådespelare som Woody Allen och Scarlett Johansson. I den här artikeln kan du läsa mer om dem.

1.     Alicia Keys

Alicia Keys är en av de mer välkända stjärnorna från staden. Redan som sjuåring började hon sin musikaliska bana, även om det var vid pianot och klassisk musik som gällde. Visserligen sitter hon än idag vid pianot, men det är knappast klassisk musik hon sjunger.

Till största del tog hennes barndom plats i det omtalade Hell’s Kitchen-området på Manhattan. Hell’s Kitchen är en av de mer slitna delarna av staden och används inte sällan som slumområde vid filminspelningar.

2.     Kiss

Kiss har i perioder varit ett av de absolut största banden i världen och än idag säljer de ut arenor över hela världen. Många menar att deras framträdanden, som innehåller smink, läderdräkter, blodspottande och eldsprutande, var det som gjorde att gruppen slog igenom på riktigt. År 1973 var det Peter Criss, Ace Frehley, Gene Simmons och Paul Stanley som grundade bandet i New York. Idag är endast Gene och Paul kvar av originalmedlemmarna.

Namnet ”Kiss” kommer ifrån ett tillfälle när Peter, Paul och Gene åkte bil i New York. Peter nämnde att han tidigare spelat i ett band som hette ”Lips”, varpå Paul kom på namnet som bandet har än idag. Något som däremot har förändrats är publiken. Den första spelningen ägde rum i Queens i New York – med endast tre åskådare. Idag står de regelbundet inför tiotusentals fans i olika länder.

3.     Woody Allen

Woody Allen är en av de mest välkända personligheterna som förknippas med staden. Förutom att ha varit en populär regissör, manusförfattare och skådespelare, har han även varit verksam musiker och ståuppkomiker. Hans filmer kännetecknas ofta av att han är med i dem – och att de utspelar sig i New York. När det kommer till musiken är det främst klarinett Woody utmärkt sig inom. Varje måndag spelar han fortfarande på anrika Café Carlyle i New York.

4.     Scarlett Johansson

Scarlett Johansson, född i New York, är ett av de största namnen inom filmvärlden. Kanske var det med huvudrollen i filmen Lost in Translation, som hennes karriär inom film började på riktigt. Innan dess hade hon dock redan medverkat i flertalet filmer, varav den första när hon endast var åtta år gammal.