Empire State Building New YorkEmpire State Building är antagligen den mest välkända skyskrapan i New York och har haft en framträdande roll i Manhattans skyline ända sedan den färdigställdes 1931. När Empire State Building invigdes var den, med sina 381 meter, den högsta byggnaden i världen och var det fram till att Word Trade Center invigdes 1970. Idag är Empire State Building den näst högsta skyskrapan i New York.

Empire State Building Observatory

Om du vill besöka Empire State Building ligger skyskrapan i korsningen av 34th West Street och Fifth Avenue. Byggnaden, som till stor del består av kontor, är öppen för allmänheten från kl 08:00 alla dagar i veckan och på den 86e våningen finns det ett observatoriedäck (Empire State Building Observatory).

Empire State Building Observatory ligger högre upp än exempelvis det observatoriedäck som finns på Top of the Rock och härifrån har du en magnifik utsikt över hela Manhattan och stora delar av övriga New York och New Jersey.

Empire State Building Observatory är en mycket populär sevärdhet för många turister och säkerheten här är hög så räkna med långa köer.

Run-Up

Om du besöker Empire State Building Observatory på 86 våningen tar det inte speciellt lång tid att komma upp när du väl kommit in i hissen. Varje år arrangeras det dock en tävling där deltagarna tar trapporna upp (totalt 1576 trappsteg). Rekordet i tävlingen, som kallas Empire State Run-Up, är 9 minuter och 33 sekunder.

Se även

Tips hotell New York
Sevärdheter New York
Hotell Manhattan